Kali ini saya cuba senaraikan resepi untuk menu berbuka sepanjang bulan puasa.
Resepi 1
Daging Masak Merah
Resepi 2
Air Lemon Mint
2 biji lemon - perah jus
segenggam daun mint - ambil daun sahaja
gula
ais batu
Cara:
Daun mint dihiris2. Blend bersama jus lemon (buang biji), gula secukup rasa sehingga daun mint jadi halus. Tambah ketulan ais batu, blend sebentar dan boleh dihidangkan.
Resepi 3
Jus Buah Istimewa
1 hiris nenas
1 biji epal
seinci halia (jika suka)
sehiris lemon - ambil isi sahaja
1 biji pisang 'cavendish'/rastali atau emas pun boleh
Cara:
Juskan nenas, epal dan halia menggunakan 'juicer'. Kemudian di dalam blender masukkan jus tersebut, pisang dan lemon. Blend hingga halus. Masukkan ais batu dan blend seketika.
Resepi 4.
Jus Sihat
Setengah biji timun
1 batang celery
Setengah batang karot
sehiris lemon - ambil isi sahaja
Cara:
Juskan semua bahan dan ambil airnya, tambah ais untuk kesegaran yang nyata..:)
Resepi 1
Daging Masak Merah
Bahan-bahan:
300 gm Daging
2 ulas Bawang putih
3 Biji Bawang merah
Sedikit halia
1 btg serai
1 btg serai
1 sudu besar Cili Kisar
1 sudu besar Sos Cili
1 sudu besar Sos Tomato
1 sudu besar sos tiram
daun sup/daun limau purut
Cara:
Rebus
daging. Apabila empuk hiris daging dan
ketepikan, air rebusan daging boleh digunakan kembali.
Tumis
bawang putih dan bawang merah yang dihiris, masak sehingga
kekuningan.Masukkan halia yg dihiris dan serai yang dititik.
Kemudian
masukkan cili kisar gaul sehingga masak, masukkan pula sos cili, sos tomato dan sos tiram
Masukkan
sedikit air rebusan daging.
Akhir
sekali masukkan daging, gaul rata hingga mendidih dan mengikut kepekatan yang diingini. Hias dgn hirisan daun sup atau daun limau purut lebih wangi.
Resepi 2
Air Lemon Mint
2 biji lemon - perah jus
segenggam daun mint - ambil daun sahaja
gula
ais batu
Cara:
Daun mint dihiris2. Blend bersama jus lemon (buang biji), gula secukup rasa sehingga daun mint jadi halus. Tambah ketulan ais batu, blend sebentar dan boleh dihidangkan.
Resepi 3
Jus Buah Istimewa
1 hiris nenas
1 biji epal
seinci halia (jika suka)
sehiris lemon - ambil isi sahaja
1 biji pisang 'cavendish'/rastali atau emas pun boleh
Cara:
Juskan nenas, epal dan halia menggunakan 'juicer'. Kemudian di dalam blender masukkan jus tersebut, pisang dan lemon. Blend hingga halus. Masukkan ais batu dan blend seketika.
Resepi 4.
Jus Sihat
Setengah biji timun
1 batang celery
Setengah batang karot
sehiris lemon - ambil isi sahaja
Cara:
Juskan semua bahan dan ambil airnya, tambah ais untuk kesegaran yang nyata..:)
Ulasan
Catat Ulasan